Ce este Bitcoin și cum funcționează. Ce spun specialiștii despre acest fenomen
Bitcoin este o monedă digitală creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto. Numele „creatorului” Bitcoin este mai mult un pseudonim decât o persoană care a creat această monedă care a revoluționat modul în care funcționează industria financiară.
Cum a apărut Bitcoin
Bit+Coin. Adică o monedă din biți. În august 2008 o lucrare interesantă numită, „Bitcoin, un sistem peer to peer cu bani” a fost trimisă mai multor utilizatori interesați de criptografie. Lucrarea era scrisă de Satoshi Nakamoto, același programator care a înregistrat în același an domeniul bitcoin.org. Identitatea lui Nakamoto este și astăzi necunoscută.
În ianuare 2009 s-a născut rețeaua iar Nakamoto a minat primul bloc, denumit blocul genetic, și a primit o răsplată de 50 de Bitcoins pentru asta.
Unul dintre primii contribuitori și susținători ai criptomonedei, care a fost și prima persoană care a tranzacționat Bitcoin, a fost programatorul Hal Finney.
Este estimat că în primele luni de la lansarea sistemului Nakamoto a minat peste un milion de Bitcoins. În 2010 și-a dat cheia de alertă și codul sursă de control programatorului Gavin Anderson, care a devenit ulterior principalul dezvoltator al rețelei Bitcoin.
Primul lucru pe care l-a făcut Anderson a fost să se asigure că nu există un control centralizat. La început valoarea Bitcoin era negociată de utilizatori, iar prima tranzacție a avut loc în 2010, când un utilizator a cumpărat două pizza cu 10.000 de Bitcoins. De atunci moneda a trecut prin numeroase cicluri de apreciere și depreciere. În 2011 valoarea a crescut rapid de la 0,32 dolari la 30 de dolari și s-a întors la fel de rapid la 2 dolari.
Ce Este Bitcoin Mining – Minerit Bitcoin
Odată ce un nou bloc este creat în blockchain, creatorul este recompensat cu 12,5 Bitcoin. Aceștia sunt creați aproximativ o dată la fiecare 10 minute. Este o recompensă pentru procesul așa-numit de „minare”, sau de „minerit”. Acest proces care consumă cantități impresionante de energie electrică și putere de calcul pentru întreținerea rețelei Bitcoin. Procesul de minerit Bitcoin implică o mulțime de oameni și companii specializate, situate în întreaga lume, și creează valoarea de bază a Bitcoin.
Sistemul generează în mod automat noi criptomonede Bitcoin și reglează automat viteza acestui proces. Astfel încât nu există nicio modalitate de a „păcăli” regulile și de a câștiga Bitcoin mai rapid.
La finalul anului 2020 valoarea Bitcoin a depășit 40.000 de dolari.
Cum funcționează Bitcoin
Bitcoin este un fișier, un registru care conține numele oamenilor pe o coloană și balanța portofelelor lor digitale pe cealaltă. Când ai făcut o tranzacție cu Bitcoin apari în acest fișier. Toți utilizatorii participă la monitorizarea tranzacțiilor, adică au și ei o copie a fișierului. Nu există nicio autoritate fiscală, bancă sau guvern care să supervizeze tranzacțiile.
Unul dintre principalele scopuri ale Bitcoin este evitarea unei instituții centralizate care să controleze tranzacțiile între indivizi. De aceea sistemul presupune ca fiecare utilizator să aibă o copie a fișierului. Există totuși anominitate în sistem – numele sunt de fapt numere de cont.
Siguranța rețelei
La fel ca în cazul cecurilor, Bitcoin are nevoie de un fel de semnătură pentru a demonstra că persoana care efectuează o tranzacție e proprietarul „contului”. Atunci când e creat un nou cont, acesta vine la pachet cu o cheie privată – o combinație complexă de caractere și numere.
Cumpărarea Bitcoinului – Cum să încep?
Primul pas este să te familiarizezi cu schimburile de criptomonede și valorile individuale ale criptomonedelor. Ar fi, de asemenea, înțelept să ne educăm puțin despre tranzacționarea cu criptomonede și despre ce să ne așteptăm de la ele în primul rând. Ne uităm la o investiție pe termen lung sau ne așteptăm la profituri nerealiste peste noapte? Cât de mult suntem pregătiți să investim și de unde vom cumpăra?
Regula de aur este să nu investești niciodată mai mult decât ești dispus să pierzi.
Citește mai multe despre Bitcoin, criptomonede alternative, în care diferite cripto-monede se diferențiază și mai mult.
Citește și: Când se schimbă ora? Noaptea în care trecem la ora de vară se apropie
Sursa foto: Pexels.com